30.01.2021 de Sfinţii Trei Ierarhi
Preţ 80 lei de persoană
Ora 6:30 plecăm din București de la Mitropolie (Unirii) către Târgoviște unde vom face o scurtă oprire la Curtea Domnească (reprezintă unul din cele mai importante ansambluri de arhitectură din Țara Românească având o mare valoare istorică și artistică); apoi mergem către Mănăstirea Dealu (aceasta se numără printre cele mai remarcante edificii arhitectonice din țara noastră, înălțată într-o perioadă de mare înflorire artistică – secolul al XVI-lea, biserica reflectă atât din punct de vedere structural cât și sub aspectul plasticii decorative, aportul creator adus de meșterii autohtoni la promovarea arhitecturii românești).
Vizităm Manastirea Viforâta, Manastirea Viforata, aflata in satul cu acelasi nume din comuna Aninoasa, judetul Dambovita, este o manastire cu obste de maici ce dateaza inca din secolul al XV-lea. La o distanta de 7 kilometri de Targoviste, manastirea pomeneste amintirea ctitorul ei, Vladislav Voievod Basarab (1447-1456), coborator din neamul domnitorului Vlad Calugarul. Manastirea a fost construita de Vlad Voda Inecatul, la 1530, dupa unii autori drept multumire pentru biruinta de la Viisoara din acel an. Acest Vlad Voda a fost fiul lui Radu cel Mare, fiind in ctitoria tatalui sau de la Dealu, situata in apropierea Viforatei. Fiind asezata in afara orasului Targoviste, manastirea Viforata nu a atras prea des atentia vizitatorilor fostei capitale a Tarii Romanesti; de aceea nu ni s-au pastrat prea multe descrieri vechi ale ei. Unul dintre acesti vizitatori, misionarul catolic P. Baksic, vedea pe la 1640, „afara din oras, intr-o vale din apropierea viilor”, o manastire de maici, unde se gasea o biserica „frumoasa”.
Mănăstirea Nămăești Biserica mănăstirii este săpată în piatră, în stânca muntelui, este considerată monument istoric din secolul al XIV-lea. O altă legendă a locului ne povestește despre ctitorul anonim al bisericii: un cioban care păștea oile prin partea locului, ajungând în dreptul stâncii unde urma să fie sapată biserica, face un popas lângă această piatra mare, rămânând cu turma de oi peste noapte. Ciobanului i s-a arătat în vis Maica Domnului care i-a spus: “Scoală-te, sapă sub tine și vei găsi o icoană într-o bisericuță de piatră, aici vei face tu biserică în cinstea și slava ”Intrării în Biserică a Sfintei Fecioare Maria”, izvor de viată și de tămăduire”. Trezindu-se din acest vis ciobanul începu să sape cu râvnă și după trei zile și trei nopți dădu de o bisericuță de piatră, în formă de peșteră, cu icoane și odoare bisericești. Astfel, această legendă spune că icoana visată de cioban – Icoana cu Maica Domnului se află în partea stângă a Mănăstirii Nămăiești și este făcătoare de minuni.
Vom face o oprire de relaxare pentru a servi masa de prânz opţional la Pensiunea Ciprian, Brădetu.
După ce plecăm de la pensiune ne vom îndrepta către Mănăstirea Curtea de Argeș (Legenda Meșterului Manole de care este legat numele mănăstirii Curtea de Argeș spune că domnitorul tocmise pe cei mai mari meșteri pentru a ridica lăcașul de cult. Dar, ceea ce ei construiau ziua, se dărâma noaptea) sau Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș arhitectura bisericii este una de tip bizantin, planul bisericii aparținând tipului “cruce greacă înscrisă”, varianta constantinopolitană, încheiată cu trei abside la răsărit. Pe unul dintre pereţi există o pictură unică în lume, care o reprezintă pe Maica Domnului însărcinată. Unele dintre fresce prezintă scene din viaţa Sfintei Filofteia, ale cărei moaşte au fost aduse la Biserica Domnească în anul 1396. Moaştele au rămas în lăcaşul de cult până în 1894, când au fost mutate la Mănăstirea Curtea de Argeş
SOSIRE: București în cursul seri.
Tariful include: Transport clasificat, însoţitor de grup (ghid).
Tariful nu include: intrările la obiectivele turistice, masa de prânz (20 lei),
Masa de pranz:-ciorba de perisoare porc
-sniţel de pui cu piure de cartofi
-salata de murătri